måndag 15 augusti 2011

Förskollärares tankar , del 7 :Heldagsinskolning

PÅ g till jobbet nu  och en inskolning ska ske idag. Hur viktigt det är att det blir bra och rätt.
Vår förskola har haft en längre tid att förälder/föräldrar är med alla timmar barnet är där. 
Första dagen hälsar de på en stund på fm, sen resten av veckan är det hela dagar.     forts följer.....

Ja nu har första dagen gått och förälder och barn var med oss hela fm på uteverksamheten. Det är så kul o se hur de små vandrar omkring och ser, försöker och vill pröva allt. Gunga, klättra, låsa grinden, få en frukt, åka rutschen, pröva dockvagnen och lära känna både nya kompisar och fröknar/pedagoger.

Det funkar så bra med heldagsinskolningar där förälder är med i alla moment som finns innan de lämnar barnet hos oss. 
Barnet vet att föräldern varit med och kan , tror jag, förnimma det som något positivt.


                                                          


Redan andra dagen på inskolningen är det fmpass med lek, ev samling, lunch och vila. Det kan ta på barnets krafter, för det blir så mycket nya intryck, ljud och lukter som ska passera hjärnan och landa i nått som är positivt. 
Likadant för föräldern som får se hur verksamheten fungerar med barn som vill olika mycket på olika stunder och hur vi pedagoger sköter det och visar hur verksamheten fungerar.
Våra olika ansvarsområden för denna vecka som kanske byts tills nästa och hur vi löser våra luncher, då vi blir färre pedagoger i gruppen ett tag och för ett ögonblick inte såg hur två barn blev osams eller hur barnen leker såå himmla bra rollek med någon de inte brukar leka med. 

Andra, tredje och fjärde dagen ser lika dana ut, de kommer tidigt vid 8.00 och är med till ca 14 el 15 på em och sen på fredagen lämnas barnet som om föräldern ska på sitt jobb men finns ajour om, om det verkligen inte skulle gå. De finns ju barn som är såå jätteledsen och det vill bara inte gå över, då kan man överväga några dagar till för att få ett positivt slut på inskolningen. 
Sen kan ju inskolningen flyta på hur bra som helst och efter ca 3 eller 4 veckor efteråt, då kan barnet bli hur ledsen som helst. Då kan det ju vara svårt att vara förälder att dels ha bråttom för jobbtiden som ska passas och sen att se barnet ledsen i hallen, förtvivlad ibland, att bara gå kan va svårt men i regel det bästa ändå för barnet är ju att inte vända och komma tillbaka för det blir ju samma visa igen, ett farväl är jobbigt.




                                                            


Men hur det än är så efter ca två månader så brukar barnet veta hur det fungerar med rutiner och lekstunder.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar